Latest Post

OBJECTIVE SCIENCE QUIZ FOR ALL COMPETITION SERISE 44 BPSC 67th COMPLETE TEST 1

1. Which of the following systems of units is not based on
units of mass, length and time alone?
(a) SI (b) MKS
(b) CGS (d) FPS
2. Mass is the measure of
(a) matter contained (b) weight
(c) force (d) none of these
3. Among the following the derived quantity is
(a) mass (b) length
(c) density (d) time
4. Which of the following is not a fundamental unit?
(a) newton (b) kilogram
(c) metre (d) second
5. In SI units the number of basic physical quantities are
(a) 3 (b) 7
(c) 9 (d) 21
6. Light year is [SSC CGL]
(a) light emitted by the sun in one year
(b) time taken by light to travel from sun to earth
(c) the distance travelled by light in free space in one year
(d) time taken by earth to go once around the sun
8. Practical unit of heat is
(a) Calorie (b) Horse power
(c) Joule (d) Watt
9. Match List I (Units) with List II (Physical quantity) and
select the correct answer using the codes given below the
lists. [CDS]
List I (Units) List II
(Physical quantity)
(A) Watt 1. Electric charge
(B) Tesla 2. Power
(C) Coulomb 3. Luminous intensity
(D) Candela 4 Magnetic field
Codes
A B C D
(a) 1 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 2 4 3 1
12. What is the correct sequence in which the lengths of the
following units increase?
1. Angstrom 2. Micron 3. Nanometer
Select the correct answer using the code given below:
[NDA]
(a) 1, 2, 3 (b) 3, 1, 2
(c) 1, 3, 2 (d) 2, 3, 1
13. Which one of the following is not a dimension less quantity?
(a) Strain (b) Relative density
(c) Frequency (d) Angle
15. ‘Farad’ is the unit of [SSC CGL]
(a) resistance (b) conductance
(c) capacitance (d) inductance
16. S.I. unit of surface tension is
(a) degree/cm (b) N/m
(c) N/m2 (d) N m
17. Match List I (Physical quantity) with list II (Units) and
select the correct answer by using the codes given below
the lists.
List I (Physical quantity) List II (Units)
A. Solid angle 1. pascal
B. Impulse 2. steradian
C. Viscosity 3. Newton-second
D. Pressure 4. Pascal-second
Codes
A B C. D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
18. Which one of the following pairs does not have the same
dimension? [NDA]
(a) Potential energy and kinetic energy
(b) Density and specific gravity
(c) Focal length and height
(d) Gravitational force and frictional force
20. Assertion : Density is a derived physical quantity.
Reason : Density cannot be derived from the fundamental
physical quantities.
(a) If both Assertion and Reason are correct and Reason
is the correct explanation of Assertion.
(b) If both Assertion and Reason are correct, but Reason
is not the correct explanation of Assertion.
(c) If Assertion is correct but Reason is incorrect.
(d) If Assertion is incorrect but Reason is correct.
21. The numerical ratio of displacement to the distance
covered is always
(a) less than one
(b) equal to one
(c) equal to or less than one
(d) equal to or greater than one
22. An iron ball and a wooden ball of same radius are released
from a height ‘h’ in vacuum. Which of the two balls would
take more time to reach the ground?
(a) Iron ball
(b) Both would take same time
(c) Wooden ball
(d) None of these
23. If an object undergoes a uniform circular motion, then its
[NDA]
(a) acceleration remains uniform
(b) velocity changes
(c) speed changes
(d) velocity remains uniform
24. Which one of the following remains constant while
throwing a ball upward ? [NDA]
(a) Displacement (b) Kinetic energy
(c) Acceleration (d) Velocity
25. A passenger in a moving train tosses a five rupee coin. If
the coin falls behind him, then the train must be moving
with a uniform
(a) acceleration (b) deceleration
(c) speed (d) velocity
answer:
1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (c)
11. (a) 12. (c) 13 (c) 14 (c) 15 (c) 16 (b) 17 (b) 18 (b) 19 (d) 20. (c)
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (c) 25. (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!