Latest Post

OBJECTIVE SCIENCE QUIZ FOR ALL COMPETITION SERISE 44 BPSC 67th COMPLETE TEST 1

Jain Religion

1. Parshvanatha, the JainThirthankarawas associated
mainly with which of the following
places? [UPPCS (Mains) 2016]
(A) Varanasi (B) Kaushambi
(C) Giribraja (D) Champa
2. Where was Mahavira Swami born?
[53rd to 55th BPSC (Pre) 2011
47th BPSC (Pre) 2005
42nd BPSC (Pre) 1997]
(A) Kundagram (B) Pataliputra
(C) Magadha (D) Vaishali
3. The originator of the Jain religion
is [UPPCS (Mains) 2010]
(A) Arya Sudharma
(B) Mahavira Swami
(C) Parshwanath
(D) Rishabh Dev
4. Who was the first Tirthankara of
Jain religion?
[Telangana PSC (Pre) 2019
Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]
(A) Parsvanath
(B) Rishabhanath
(C) Mahavira
(D) Chetaka
5. Kundalpur is the birthplace of
[UPPCS (Spl) (Pre) 2004]
(A) Emperor Ashoka
(B) Gautam Buddha
(C) Mahavira Swami
(D) Chitanya Mahaprabhu
6. Mahavira Jain breathed his last at
[45th BPSC (Pre) 2001]
(A) Rajgir (B) Ranchi
(C) Pavapuri (D) Samastipur
7. The word Tirthankara is related to
[UPPCS (Pre) 1993]
(A) Buddhists (B) Christians
(C) Hindus (D) Jains
8. Who was the last one in the order
of Jain Tirthankaras?
[IAS (Pre) 1993]
(A) Parshvanath (B) Risabhdev
(C) Mahavira (D) Manisuvrata
9. Which one of the following was not
a Jain Tirthankara?
[UPPCS (Spl) (Mains) 2004]
(A) Chandraprabhu
(B) Nathamuni
(C) Nemi
(D) Sambhav
10. Prabhasgiri is a pilgrim spot of
[UPPCS (Spl)(Pre) 2008]
(A) Buddhists (B) Jains
(C) Saivites (D) Vaishnavites
11. In Jain religion, which word is used
for Complete Intellect?
[IAS (Pre) 1993]
(A) Jin (B) Ratna
(C) Kaivalya (D) Nirvana
12. The doctrine of three jewels-Right
faith, Right action and Right
Knowledge, is the crowning glory
of [UPPCS (Pre) 2004]
(A) Buddhism (B) Christianity
(C) Jainism (D) None of these
13. The correct of Anuvrata was
advocated by [IAS (Pre) 1995]
(A) Mahayana Buddhism
(B) Hinayana Buddhism
(C) Jainism
(D) The Lokayata school
14. Syadvad is a doctrine of
[Uttarakhand PCS (Pre) 2005]
(A) Lokayatism (B) Saivism
(C) Jainism (D) Vaishnavism
15. The Jain philosophy holds that the
world is created and maintained
by [IAS (Pre) 2011]
(A) Universal Law
(B) Universal Truth
(C) Universal Faith
(D) Universal Soul
16. Anekantavada is a core theory and
philosophy of which one of the
following? [IAS (Pre) 2009
Jharkhand PCS (Pre) 2011]
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Sikhism (D) Vaishnavism
17. Which of the following religions
does not trust in the concept of
final annihilation of the world?
[UPPCS (Mains) 2014]
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Hinduism (D) Islam
18. The basic point of Jainism is
[UPPCS (Pre) 1993]
(A) Act
(B) Loyalty
(C) Non-violence
(D) Disfavour
19. Yapaniya was the sect of
[UPPCS (Pre) 2010]
(A) Buddhist (B) Jainism
(C) Shaivists (D) Vaishnavists
20. Which of the following is the
earliest holy book of Jain?
[40th BPSC (Pre) 1995]
(A) Twelve Angas
(B) Twelve Upangas
(C) Fourteen Purvas
(D) Fourteen Uppurva
21. In which one of the following lan-
guages was the earliest Jain litera-
ture compiled? [UPPCS (Mains) 2006]
(A) Ardh-Magadhi
(B) Paali
(C) Prakrit
(D) Sanskrit
22. Which of the following place is
known as a place of Pilgrimages
because of being related with
Parshvanath? [UPPCS (Pre) 2002
UP Lower Sub. (Pre) 2002]
(A) Champa
(B) Pava
(C) Sammed Shikhar
(D) Urjyant
23. Which one of the following is not a
part of early Jain literature?
[IAS (Pre) 1996]
(A) Therigatha
(B) Acarangasutra
(C) Sutrakritanga
(D) Brihatkalpasutra
24. Who was the first founder of
Shwetambar creed during the first
partition of Jain creed?
[RAS/RTS (Pre) 1999]
(A) Sthulabhadra
(B) Bhadrabahu
(C) Kalakacharya
(D) Deverdhi Kshama Sharaman
25. The first disciple of Lord Mahavir
was [47th BPSC (Pre) 2005]
(A) Jamali (B) Yashoda
(C) Bipin (D) Prabhash
26. Who was the first follower of
Mahavira? [UPPCS (Pre) 2008]
(A) Jamali (B) Yashoda
(C) Aanojja (D) Trishala
27. Svetambara Agama was finally
edited at the Jain Council of
[UPPCS (Mains) 2008]
(A) Vaishali (B) Balabhi
(C) Pawa (D) Pataliputra
28. With reference to ancient Jainism,
which one of the following
statement is correct?
[IAS (Pre) 2004]
(A) Jainism was spread in South
India under the leadership of
Sthulabhadra
(B) The Jains who remained under
the leadership of Bhadrabahu
were called Svetambaras after
the Council held at Pataliputra
(C) Jainism enjoyed the patronage
of the Kalinga King Kharavela
in the first century BC
(D) In the initial stage of Jainism,
the Jainas worshipped image
unlike Buddhist
29. Samadhi Maranis related to
which Philosophy?
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]
(A) Buddhist Philosophy
(B) Jain Philosophy
(C) Yoga Philosophy
(D) Lokayat Philosophy
30. Ajivikasect was founded by
[UPPCS (Pre) 1996
39th BPSC (Pre) 1994]
(A) Anand
(B) Rahulabhadra
(C) Makkhali Gosala
(D) Upali
31. Who among these rendered that
Fate assigns everything, human is
incapable? [Kerala PSC (Pre) 2017
UPPCS (Pre) 2006]
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Aajivakas
(D) Mimansakas
32. The sect which believed in abiding
nature of destiny.
[RAS/RTS (Pre) (Re. Exam) 2013]
(A) Jainism (B) Ajivikas
(C) Charvaka (D) Buddhism
33. Who used the caves of Barabar as
their shelter-house?
[40th BPSC (Pre) 1995]
(A) Ajivikas (B) Tharus
(C) Jains (D) Tantrikas
34. Which one of the following is not
true about the Barabar hill caves?
[UPPCS (Pre) 2017]
(A) There are in all four caves on
the Barabar hill
(B) Inscriptions of Ashoka are
found on the walls of three
caves
(C) These inscriptions inform us
about the dedication of these
caves to the Ajivikas
(D) These inscriptions date back to
6th century B.C.
35. The famous pilgrimage of
Buddhists as well as of Jains in
Uttar Pradesh is at
[UP UDA/LDA (Mains) 2010
RAS/RTS (Pre) 2007]
(A) Sarnath
(B) Kaushambi
(C) Devipatan
(D) Kushinagar
36. Which one of the following
statements is not correct?
[IAS (Pre) 2002]
(A) The statue of Gomateshwara
at Sravanabelagola represents
the last Tirthankara of Jains
(B) Indias largest Buddhist mona-
stery is in Arunachal Pradesh
(C) The Khajuraho temples were
built under Chandela Kings
(D) The Hoyseleswara temple is
dedicated to Shiva
37. Who built Gommateshwarastatue
at Sravanabelagola?
[UP Lower Sub. (Pre) 2009
Assam PSC (Pre) 2017]
(A) Chamundraya
(B) Krishan-I
(C) Kumarpala
(D) Tejpala
38. Mahamastakabhisheka, a great
religious event, is associated with
and done for who of the following?
[IAS (Pre) 2009]
(A) Bahubali
(B) Buddha
(C) Mahavirji
(D) Natraja
39. Which of the following statements
is/are applicable to Jaina Doctrine?
1. The surest way of annihilating
karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest
particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul
and must be ended.
Select the correct answer using the
codes given below. [IAS (Pre) 2013]
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 2
(D) 1, 2 and 3
40. Consider the following statements.
1. The Ikshvaku rulers of Southern
India were antagonistic
towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India
were Patrons of Buddhism.
Which of the statement(s) given
above is/are correct?
[IAS (Pre) 2006]
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
41. Match List-I with List-II and select
the correct answer using the code
given below. [UPPCS (Pre) 2017]
List-I (Tirthankara)
(a) Adinatha
(b) Mallinatha
(c) Parshavanatha
(d) Sambhavnatha
List-II (Cognizance)
1. Bull
2. Horse
3. Snake
4. Water Jar
Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 1 3 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 3 1 2 4
42. Consider the following statements.
1. Vardhaman a Mahaviras
mother was the daughter of
Lichchhavi King Chetaka.
2. Gautama Buddhas mother was
a princess from the Koliyan
dynasty.
3. Parshvanatha, the twenty-
third Tirthankara, belonged to
Banaras.
Which of these statements is/are
correct? [IAS (Pre) 2003]
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3

Answer Sheet
1. (A) 2. (A) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (B)
11. (C) 12. (C) 13. (C) 14. (C) 15. (A) 16. (B) 17. (B) 18. (C) 19. (B) 20. (C)
21. (A) 22. (C) 23. (A) 24. (A) 25. (A) 26. (A) 27. (D) 28. (C) 29. (B) 30. (C)
31. (C) 32. (B) 33. (A) 34. (D) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (A) 39. (D) 40. (B)
41. (A) 42. (C)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!