Latest Post

OBJECTIVE SCIENCE QUIZ FOR ALL COMPETITION SERISE 44 BPSC 67th COMPLETE TEST 1

1. A 120 m long rope is cut into 3 equal parts. What is the length of each part?
[Hotel Mgmt. 2010] (a) 40 m (b) 30 m
(c) 50 m (d) 25 m
(e) None of the above
2. When a number is multiplied 5 times with itself, it gives the value 1445. Find the number. [Bank Clerks 2009]
(a) 18 (b) 15
(c) 19 (d) 17
(e) None of the above
3. A board 80 inches long is divided into
4 equal parts. What is the length of each part?
(a) 20 inches (b) 25 inches
(c) 15 inches (d) 18 inches
(e) None of the above
4. A man spends 2/5 of his income on house rent, 3/10 on food and 1/8 on conveyance. If he has ? 2800 left with him,
find his expenditure on food and conveyance together.
(a) ? 7000 (b) ? 5500
(c) ? 6700 (d) ? 6800
(e) None of the above
5. Mani Ram divides f 17200 amongst his
5 sons, 4 daughters and 2 friends. If each daughter receives four times as much as each friend receives and each son
receives five times as much as each friend receives, how much does each daughter receive? [Railways 2007]
(a) X 800 (b) ? 1500
(c) ? 1000 (d) X 1600
6. One-third of Rahul’s marks in Mathematics exceeds one-half of his marks in Hindi by 30. If he got 480 marks in the
two subjects together, how many marks did he get in Hindi?
[Hotel Mgmt. 2007] (a) 200 (b) 294 (c) 156 (d) 196 (e) None of the above
7. A container of milk was 4/5 full. When 12 bottles of milk were taken out and 8 bottles of milk were poured into it, it
was 3/4 full. How many bottles of milk can the container contain?
(a) 80 (b) 40 (c) 90 (d) 30 (e) None of the above
9. Mohan gets 3 marks for each correct sum and loses 2 marks for each wrong sum. He attempts 30 sums and obtains 40
marks. The number of sums solved correctly is [SSC CGL 2013]
(a) 25 (b) 10 (c) 15 (d) 20
10. The number obtained by interchanging the digits of a two-digit number is more than the original number by 27 and
the sum of the digits is 13. What is the original number? [SSC (10+2)2011]
(a) 58 (b) 67
(c) 76 (d) 85
11. Of three positive numbers the product of the first and second is 42, that of the second and third is 56
and that of third and first is 48. The third number is
[SSCCPO2013] (a) 12 (b) 6 (c) 7 (d) 8
12. It is required to get 40% marks to qualify an exam. A candidate scored 200 marks and failed by 8
marks. What were the maximum marks of that exam?
[Bank Clerks 2011]
(a) 520
(b) 540
(c) 502
(d) Couldn’t be determined
(e) None of the above
13. Mr. Arun is on tour and he has X 360 for his expenses. If he exceeds his tour by 4 days, he must cut
down his daily expenses by X 3. For how many days is Mr. Arun out on tour?
(a) 40 (b) 20 (c) 60 (d) 15 (e) None of the above
14. From a group of men and women, 15 women leave from it. Then, there are 2 men for each women.
After this, 45 men leave. Then, there are 5 women for each men. Find the double of the number of women
in the beginning.
(a) 25 (b) 23 (c) 35 (d) 80 (e) None of the above
15. Bus fare between Raipur and Mirpur for one adult is six times the fare for one child. If an adult’s bus
fare is X 114, how much amount will be paid by 4 adults and 5 children together for travelling the same
distance? [SBI PO 2012]
(a) X 505 (b) X 551
(c) X 572 (d) X 560
(e) None of the above
16. The total cost of 12 pens and 5 pencils is equal to X 111. Also, the cost of 1 pencil is X 5 less than the
cost of 1 pen. What will be the cost of 8 pens and 9 pencils?
[Bank Clerks 2009] (a) X 89 (b) X 97
(c) X 91 (d) X 78
(e) None of the above
17. When an amount is distributed amongst 14 girls, each of them gets X 160 more than the amount received by each girl in that condition when the same amount is distributed equally amongst 18 girls. Find
the amount.
(a) X 5040 (b) X 10070
(c) X 10080 (d) X 5000
(e) None of the above
18. A man had 170 currency notes in all, some of which were of X 100 denominations and some of X 50
denominations. The total amount of all these currency notes was X 10000. How much amount did he have
in the denominations of X 50?
(a) X 4000 (b) X 9000
(c) X 7000 (d) X 6000
(e) None of the above
19. Mr. Sahni employed a worker for a certain work to be done in some days. He pays X 20 to the worker
for each working day and the payment is reduced by X 3 for each non-working day of the worker. For how
many days the worker does remain absent from work if at the end of 120 days, he gets X 560 as total remuneration?
(a) 80 (b) 60 (c) 70 (d) 40 (e) None of the above
20. A fruit seller has a crate of apples containing one bruised apple for every 40 apples in the crate. If 3
out of every 4 bruised apples are considered unsaleable and there are 9 unsaleable apples in the crate, then
how many apples are there in the crate?
(a) 500 (b) 390
(c) 632 (d) 480
(e) None of the above
21. City A has a population of 136000 which is decreasing at the rate of 2400 per year. City B has a population of 84000 which is increasing at the rate of 1600 per year. In how many years will the population of
two cities become equal?
(a) 15 (b) 18 (c) 13 (d) 19 (e) None of the above
Answer with Solutions
1-a
2-d
3-a
4-d
5-d 6-c 7-a 8-b 9-d 10-a 11-d 12-a 13-b 14-d 15-b 16-c 17-c 18-c 19-a 20-d 21-c

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!